Статия за развъдника "Стар найт"

Котешкият цар
Според Мартин Попов причината българите да не държат на родословията на своите домашни любимци се крие в дълго насажданата робска психика у народа

Раздел: Обществото
Автор: Кристи Красимирова

Някои колекционират бутилки от бира, други пощенски марки. Колекцията на Мартин Попов е различна. Експонатите не са подредени на рафтове. Доста са гласовити. Особено, когато се запролети. Тогава се разнася истинска любовна симфония. Хобито на Мартин са персийските котки. Колекцията му наброява… "Не казвай колко са. Ще ме сметнат за луд", прави уговорка той.
Наричат го Котешкия цар. На изложбите, които Националната федерация по фелинология организира в музея "Земята и хората" винаги е на предна позиция. Обикновено обира повечето големи награди. Той е едновременно участник и съорганизатор. Притежава единия от шестте развъдника у нас, регистрирани от Международната федерация по фелинология (ФИФе). Star night persians членува и в Американската асоциация на любителите на котки CFA..

Мартин решава да се занимава сериозно с персийски котки през 2003 г. Преди да започне да попълва колекцията си, преравя Интернет и изчита купища статии за породата колор-пойнт. Запознава се също и с правилниците на отделните фелиноложки организации. Проучва пазара у нас и решава, че тук няма мъркащи същества, които да отговарят на високите му изисквания. Оглежда се в Интернет. И намира това, което търси. С помощта на негова позната - Галина Дудко, внася от Украйна две котки от много добри кръвни линии. Това са CH Kupava's Hot Red Line of Star Night (червен колор-пойнт таби) и Siren Beauty Pets of Gods (кремава колор-пойнт). Малко след това колекцията се попълва от още две котки с хималайска окраска. Така в България се появяват потомци на световноизвестните фелиноложки родове Oakheaven, Brigantina, Blueskyeyes, Benua и Kupava.

След хималайците Мартин открива и красотата на цветните персийски котки. Така в развъдника му се появяват четири елитни представители на този вид. После към котешката компания се присъединява и Шейла О'Нийл.

Ако Емили и Шарлот Бронте бяха котки, сигурно щяха да опишат историята й. Шейла О'Нийл е персийска красавица от благородно потекло с окраска сребриста чинчила. Галина Дудко си я купила от Москва, но по стечение на обстоятелствата й се наложило да се откаже да развъжда персийски котки. Така Шейла била продадена в чужбина, после била препродадена и неусетно обиколила половината свят. Впечатлен от историята й, Мартин Попов я издирил и направил и невъзможното, за да я доведе в България. "Взех я, за да я спася", казва той. Но за да бъде истински пълен романът, Шейла се нуждаела и от любим, с който да си мъркат щастливо, докато остареят. Скоро след това в Star night persians се появява съпругът на сребристата красавица - Snow Fox Marseille. Женихът пристига чак от Америка.

Пазарът в България е наводнен от котки-ментета. Всяка втора що годе пухкава котка се води персийска. Собственикът на "Стар найт" си е поставил за цел да промени това. Колко обаче са хората, които биха платили реалната цена на една изложбена котка - около 600 лв.?

"Проблемът у нас не е в това, че има десетина развъдника, а че няма достатъчно качествени племенни животни. Повечето хора не правят разлика между размножаването и развъждането. Най-често собственикът на т. нар. развъдник за персийски котки има две животни, които постоянно раждат. При това той не си е направил труда да провери дали си подхождат цветово, което е задължително. Като дойде един съдия от чужбина, започват проблемите. Защото той вижда веднага отклоненията от породата. Моята препоръка към всеки, който е решил да си вземе животно е предварително да прочете какви са изискванията към стандарта на породата, за да бъде наясно със себе си какво точно търси", коментира Мартин. Според него причината повечето българи да не се вълнуват от родословието на своите домашни любимци може да се търси назад в историята: Твърде дълго сме били под робство и като че ли сме се примирили с това. Когато един човек не се интересува от историята на страната си, нормално е да не държи и на документите на своето животно."

Трите категории при персийските котки са pet, breed и show. Най-разпространена е първата. Домашните любимци там имат известни отклонения от породата. Обикновено се продават кастрирани. Но не и в България. Тук често котки, които стават единствено за домашни любимци, се продават на цената на по-горната категория breed. Там са животните, които могат да бъдат развъждани, но не и да направят изложбена кариера, както е в класа show. Мартин Попов е свръхкритичен, тъй като целта му е да повдигне нивото на породата в България. Скоро му се обадили от един наш развъдник и му поискали малко коте, категория pet. Не го дал, защото се усъмнил, че новите собственици ще сменят категорията на своя глава и ще го водят по-горен клас. Това не би трябвало да се случи, защото НФФе води отчет на родословията. Но в България, както се знае, няма невъзможни неща.

Хобито на Мартин Попов отнема много от свободното му време. Поддържа връзка с много елитни развъдници, тъй като иска винаги да е в час. Отделно всяка от котките му се нуждае от ежедневна поддръжка. Мартин купува на аристократичните си любимци американски шампоани. Къпе повечето от тях веднъж седмично (по график). Следва сушене със сешоар и фризиране. Ресането е задължително. Най-малко веднъж дневно. Мартин, който по професия е ветеринарен лекар, знае, че хигиената е изключително важна, особено за котки с дълга козина като персийките. Опитва се да каже това на хората в един Интернет-форум. И го нападат от всички страни: "Какви са тези глупости? В природата не е така." Мартин не се дава: "Котката трябва да се къпе и то редовно, както стоят нещата и при кучетата. Но навярно в България, където доста хора се къпят веднъж седмично - в неделя, за да смъкнат насъбралата се през седмицата мръсотия, това звучи неестествено. За късокосместите котки е препоръчително да се къпят веднъж в месеца. За целта се използват специални шампоани за котки. Не препоръчвам сапун, тъй като не се отмива добре и след къпането, когато животното тръгне да се облизва, може да поеме от него. Препоръчвам да използвате шампоаните разредени, както е указано на етикета на повечето, за да можете да ги отмиете добре от животното." Неговите котки са привикнали толкова с честата баня, че дори се забавляват под душа.

Последната страст на Мартин Попов са биколорите. Въпреки че констатира със съжаление, че човек не може да гледа всички животни, които харесва, най-вероятно до края на годината в развъдника ще се появи нова семейна двойка. Но нека сме реалисти. Това не е печеливш бизнес. "Смешно е, ако някой разчита, че би могъл да живее от продажбата на животни, независимо дали става дума за кучета или за котки. Приоритетът трябва да е работата с породата, а не печалбата, тъй като нещата тук са на светлинни години от това, което е по света", казва Котешкият цар.





{START_COUNTER}