Поддръжка на козината

     Истината за поддържането и падането на козината на породата персийски котки

Един от най-честите аргументи „против” персийските котки е тяхната легендарно дълга козина, чиято поддръжка е кошмар за собствениците им. Е това е истина! Но ако трябва да бъдем обективни и да не се позоваваме само на собствен опит, отговорът е „Зависи”. Също, като човешката коса, така и козината на персийските котки може да бъде по-мазна, по-суха, с по-дебели или по-тънки косми. Козината на всяка котка е различна и всеки собственик следва да полага различно количество грижи за да достигне до добър резултат. При някои персийски котки, козината следва да бъде ежедневно разсресвана с гребен, за да се предотвратят неприятните сплъстявания, трябва да бъде предвидена баня поне веднъж месечно, а при по-тежките случаи, дори и обръсване от ветеринар. В последния случай се пригответе поне за две седмици сърдити погледи. Проблемът при въпросните сплъстявания известни още и като фльонги е разрастването им с времето, както и сърбежът, който се предизвиква по кожата на въпросните места. Като краен резултат се образуват екземи. Временно, но просто решение заместващо къпането е така наречената суха баня, която се осъществява чрез нанасянето в козината на прахообразно вещество, което се продава във всеки ветеринарен магазин.

При други персийски котки, за радост на собствениците им, проблем със сплъстяването на козината няма. Те следва да се решат само от време на време.
Що се отнася до падането на козината, това отново е проблем вариращ в зависимост от конкретната персийска котка. При всички положения няма да се отървете без козина по дрехите. Добро решение са гребените, които освен, че разсресват и разделят спластяванията, също така и отнемат част от козината, която иначе би останала на място, където не искате. Друг вариант са и специалните ръкавици, които са много удачни тъй като едновременно галите котката и се грижите за нейния външен вид.

Източник





{START_COUNTER}