Обща информация



Терминът бременност означава периодът, когато малките се развиват в матката на майката. При котките, бременността нормално продължава между 58 и 66 дни. При персийските котки нормално този период продължава 63-66 дни, а сиамките може да носят котенцата до 67 дни. 

Диагностициране на бременността 
Понастоящем няма точни лабораторни тестове ( на кръв или урина), които да послужат за ранна диагностика на бременността при котките. Най-рано след заплождането бременността може да се установи на 3-та – 4-та седмица, когато Вашият ветеринарен лекар може като опипа корема на котката и да почувства уголемяването на матката. Рентгеновите снимки на корема обикновенно показват уголемяване на матката около 33 – 35 ден, скелетите на плодовете може да се видят след 45-я ден. Ултразвуковото изследване обикновенно открива бременността след 30-я ден. 

Телесни промени 
По време на първите 4 – 5 седмици от бременността, има малко забележими външни изменения в тялото на котката. Увеличаването на теглото и нарастването на корема обикновенно стават забележими след петата седмица. Уголемяването разбира се варира в зависимост от броя на котенцата. 
Млечните жлези може да започнат да се уголемяват през петата седмица, но обикновенно няма забележимо нарастване до седмата седмица. Мляко нормално се отделя 1 – 2 дни преди раждането. 

Поведенчески промени 
По време на последната седмица от бременността, Вашата котка може по-трудно да се наглася, когато сяда или ляга и да изглежда по-неспокойна. Много котки търсят уединение. Понякога котката може да уринира вкъщи тъй като натежалата матка притиска пикочния мехур и дебелото черво. 

Активност 
Нормално не е необходимо да се ограничава активността през първите 6 – 7 седмици. Обаче трябва да пазите котката в къщи през последните 2 седмици, защото тя може да реши да роди някъде навън, където да не е безопасно за котенцата. 

Хранене 
Доброто хранене е жизнено важно за здравето както на майката така и на котенцата. Почти е невъзможно да прехраните бременна котка, тъй като хранителните й изисквания са 2 до 4 пъти по-големи от нормалното. 
Вредни хранителни навици са даването на суров яйчен белтък, сурова риба и съставените само от месо или риба диети. Вашия лекар може да Ви предпише специална диета или добавка. 

д-р Янко Тодоров
вет. клиника "Провет" - Пловдив




{START_COUNTER}