Нормално раждане при котките



Нормално раждане при котките


Подготовка за раждането 
Вие трябва да се подготвите за раждането на котенцата преди майката да е започнала да ражда. Трябва да се осигури кутия (кашон, широка волиера), така че майката да привикне да спи в нея и в последствие вътре да роди котенцата. Повечето котки предпочитат покрита кутия. Храната и водата трябва да се държат наблизо. Поставете кутията на уединено, но все пак познато място, така че да не преминавате често покрай нея, за да могат майката и котенцата да се усамотят и да почиват. Ако използвате стари одеала, трябва често да ги изпирате. 

Раждане 
По време на първия стадий на раждането котката изглежда неспокойна. Може да откаже да приема храна или вода. Ректалната температура на котката се понижава и тя търси тъмно, изолирано място. Този стадий продължава 12 до 24 часа. През втория стадий започват контракции на матката и изтласкване на котенцата. Раждането започва с подаването през вагиналния отвор на малък зеленикав мехур. Той се последва от котенце и прикрепена към него плацента. Нормалната позиция на котенцето по време на раждането е с главичката напред, легнало върху коремчето си. Някои котенца, обаче може да се родят и със задните крачета напред, което също е нормално. След като котенцето излезе навън, майката с близане или прехапване отваря мехура, почиства котенцето и прекъсва пъпната връв. Ако майката не направи това Вие трябва да свършите това вместо нея ( виж акушерска грижа). Уверете се, че мехурът е отстранен от котето незабавно. Третият стадий е стадият на почивка, който следва раждането на всяко коте. Този стадий може да продължи от няколко минути до 1 час. Понякога две котета се раждат в рамките на няколко минути, след което следва почивка. 

Акушерска грижа 
След раждането на всяко коте, отстранете всички ципи които го покриват, почистете лицето му и отстранете слузта от носа и устата. Разтрийте котето със суха хавлиена кърпа за да го подсушите и да стимулирате дишането и кръвообръщението. След няколкоминутно разтриване котето трябва да започне да мърда и да плаче. Пъпната връв трябва да се завърже на около 2 - 3 см. от пъпчето с тънък конец и да се пререже така че възелът да остане от страната на котето. 

Помощ при раждане 
Ако изглежда, че котенцето се е заклещитило в родилния канал и майката не може да го изтласка навън е нужна помощ. Понякога може да няма време да се обадите на своя ветеринарен лекар и да отидете до клиниката. Ако искате да спасите котенцето, хванете го със суха хавлия и се опитайте внимателно да го изтеглите. Не бива рязко да дърпате или теглите. Най-доброто място, където можете да хванете котето е кожата на гърба, но може да е нужно да теглите леко и крачетата. Не теглете главата. 

Обадете се незабавно на лекар ако: 
· Ако не можете да отстраните заседнало в родилния канал коте;
· Има силни напъни, които продължават вече 30 минути без да се роди коте;
· Напъните са слаби и с прекъсвания като са изминали 5 часа без резултат;
· От влагалището изтичат тъмни секрети и в рамките на 3 - 4 часа няма напъни или раждане;
· Бременността продължава повече от 67 дни. 

д-р Янко Тодоров
вет. клиника "Провет" - Пловдив




{START_COUNTER}