За изложба или за вкъщи?

 Най-важния въпрос, на който трябва да си отговорите е: дали искате коте –домашен приятел и любимец или искате то да има освен това и успешна изложбена кариера. Нека да обясним за какво става дума. Чистопородните животни се продават обикновено с родословие ( pedigree ), в което са описани продробно неговите прародители до четвърто или до трето поколение назад. По този начин може да се извършва правилна развъдна дейност в специализираните клубове и се избягват неприятните изненади при появата на нежелано и некачествено потомство. Но само наличието на родословие не е достатъчно за перфектното качество на котето. То е необходимо, но не и достатъчно условие, както казват математиците. От тук нататък животните ги разделяме на три групи: show cat, breed cat и pet cat.

    В първата група  show cat са изложбените животни – бъдещите шампиони, грандшампиони и европейски шампиони. Тяхната изложбена кариера е гарантирана, нямат никакви дефекти и практически напълно отговарят на стандарта за дадена порода. Те са естествено и най-скъпи.

    В следващата група breed cat  попадат т.н. разплодни животни. При желание те могат да имат и изложбена кариера до някакво по-ниско ниво, но главно ги използват за разплод. Тук спадат и женските котки, майки на бъдещите шампиони! Те са също така с превъзходни качества, с прекрасно родословие, но имат някакъв дребен недостатък, почти незабележим за околните, освен за съдиите, разбира се. Тяхната цена е съответно по-ниска.

    В третата група на домашните любимци  pet cat  са тези котки, които се отличават по някои показатели от стандарта на породата, независимо че са с родословие. Понякога новите собственици се отказват от родословието, защото те искат домашен любимец, а не изложбено животно и родословието не им е нужно. За тях е важна любовта и привързаността на новия им приятел, а не неговите титли, медали и купи. Такова коте може да се купи по-евтино или даже да ви го подарят. Важно е човек да се грижи добре за котето, за да може то да ви се отблагодари с любов и привързаност.

 

Източник





{START_COUNTER}