Детето се учи на уважение

Учете детето си да се отнася с котката, и с всички животни, с уважение. Щом децата ви пораснат достатъчно да могат да контролират поведението си, вие трябва да им внушите изпитаните правила и непрестанно да им напомняте да не забравят, че всяко животно заслужава уважително и внимателно отношение. Превърнете в строго правило на дома ви, че котешката тоалетна и котешката „столова” трябва да бъдат предпазени от посегателства. Никога не оставяйте много малко дете без надзор насаме с любимото домашно животно.

 

Научете децата си винаги да питат за разрешение преди да посегнат да погалят чужда котка или куче. Възпитайте децата си да се отнасят внимателно с всички домашни животни, и да оставят на мира дивите. Научете децата си да уважават всяко живо същество и тогава, когато те пораснат, светът има шанс да стане по-добър и хуманен.

 

Съжителството на котки и деца е не само възможно, но и желателно. За детето, което вече умее да ходи, котката, както между другото и всяко друго домашно животно, може да представлява нещо като учебно пособие: детето ще наблюдава животното, ще го ухажва, че се занимава с него. Децата се опитват да разбират живите същества и, поемайки определена степен на отговорност – например за тяхното хранене и ресане, развиват и съответната увереност в себе си. Ако имате у дома котка, а не котарак, детето отрано ще научи за интимния живот, за раждането и отглеждането на потомство, за грижата за малките. Изборът на породата тук не играе никаква роля.

 

Ако имате намерение да вземете котка за детето си, не го правете ако вие самите не обичате тези животни. При всички случаи един от родителите в семейството трябва да поеме върху себе си отговорността по отглеждането на котката. Не бива цялото това бреме да се възлага на детето: в най-лошия случай то бързо ще привикне към новата си „играчка”, а в най-добрия нещо друго дотолкова ще погълне вниманието му, че то ще забрави да нахрани или среши котката. Възможно е тази промяна в интереса им да няма особено значение за детето, но за котката и за нейното благополучие това е от съществена важност. И в никакъв случай не купувайте котка като подарък за децата на свои познати, без предварително да сте се консултирали и да сте получили съгласието на техните родители. Възможно е да има определени причини, за които вие нищо да не предполагате, които да не им позволяват да извършат тази крачка.

 

Много е важно да не се допуска грубо, неправилно отношение към котката от страна на децата. Обикновено причина за това е невежеството (например не бива котката да се разнася и непрестанно да се гали); а понякога това може да произтече от небрежност или от неправилна представа за удоволствие. Трябва да се обясни на децата, че при всички случаи с котката трябва да се отнасят така, както те самите биха искали да се отнасят с тях; а след това да им се покаже как точно да правят това. Съзнателната жестокост в отношението към животните обикновено се проявява у такива деца, към които самите се отнасят с подобна грубост.

 

За децата между три и шест годишна възраст трябва да се спазва правилото, че преди да поемат котката за да я поносят, тя трябва удобно да бъде положена в ръцете им. В противен случай те могат да я изпуснат, особено ако животното се извива в ръцете им или ако, в случай че е малко котенце, драска и хапе.

 

При деца, които още не са проходили, биха могли да възникнат проблеми с котките. Малчуганите много обичат да галят котките, това особено много им харесва. Но при това наблизо винаги трябва да се намира някой възрастен. Ако детето дръпне котката за опашката, оскубе й козината или случайно я настъпи, котката би могла в отговор да контраатакува (агресия предизвикана от болката). Съвсем малките деца, под две годинки, имат природния навик неочаквано да хващат и хвърлят предмети, което плаши и наостря предпазливостта на малките котета.

 

Освен това котката би могла да се превърне в източник на различни заболявания, които се предават от животното на човека и тук несъмнено най-голям е рискът при децата, дотолкова доколкото те имат навика да поставят пръстите си и различни предмети в устата си. В числото на тези болести спадат перитонитът и токсоплазмозата.

 

Трябва да бъде изключена възможността котката и детето да споделят обща храна, а също така не бива да бъде допускано котката да ближе лицето на детето. След игра с котката детето трябва задължително да си измие ръцете, като преди това в никакъв случай не трябва да си поставя ръцете в устата. Пълзящите на четири крака бебешори не бива да бъдат допускани до котешката тоалетна, а детските пясъчници трябва да бъдат закривани, когато в тях не се играе, за да не се възползват котките от за своите тоалетни нужди. Котешките екскременти трябва да се почистват веднага, особено ако са се появили там, където си играят деца.

 

Източник





{START_COUNTER}