В двете части на статията „Разгонване при котките” обърнахме внимание на това как да контролираме възпроизвеждането на нашите мъркащи любимци. Но ако размножителния цикъл на една женска котка не се прекъсне, то е логично да последва оплождане, стига да има „кавалери” наоколо. От ранна пролет до късно лято може да се наблюдава котешко ухажване. Естествено, началото и броя на разгонванията са индивидуални за всяка женска, но ритуалите на размножаване протичат по един и същи начин.

Самият цикъл на размножаване при женските котки протича на няколко етапа:

  • 1.Проеструс – Трае 1-2 дни. Тялото на женската се подготвя за наближаващото чифтосване, отделяйки естрогенни хормони. През този етап при нея се наблюдава силно безпокойство и търкане в различни предмети и други животни. Също така тя уринира по-често, отделяйки миризливи вещества, които привличат срещуположния пол. Не се отделят яйцеклетки. Котката само дава знак на мъжкарите, че скоро ще е готова за чифтосване. Ако някой котарак я приближи преди този период да е завършил, тя ще го пропъди.
  • 2.Еструс – Това е периодът, през който котката допуска мъжки до себе си. Той продължава от 2 до 4 дни, по-рядко 7 дни. Яйцеклетки се отделят само след като се осъществи цяла поредица от полови контакти. Женската сигнализира, че е готова за сношение като издава специфични звуци и се влачи по земята. Това може да изглежда така, сякаш писаната изпитва болка, но е нормално и не бива да ви притеснява. Самото чифтосване протича по следния начин: когато женската реши да допусне нетърпеливия ухажор до себе си, тя извива гърба си, така че главата й опира в земята,задницата й се повдига, а опашката се изнася настрани. Освен това тя може да „потропва” със задните си крайници, да мърка или да „преде” с предните лапички. Тогава мъжкият се приближава, като често я лиже зад ушите, което кара женската да се изпъне, улеснявайки достъпа му. Когато котаракът се качи върху женската той сграбчва врата й със зъбите си, за да я задържи на място. Много често чифтосването е придружено от невъобразим шум, женската често се дърпа и съска сякаш я боли. Счита се, че тя вероятно изпитва някакъв дискомфорт при сношение заради устройството на пениса при мъжките – той е обсипан с множество шипчета. Това обаче е част от природата им. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че женската контролира целият процес. Често може да изглежда сякаш по-агресивният мъжки взима надмощие над женската, но в действителност това става само и единствено когато женската му го разреши. Извършват се редица чифтосвания, с интервали между тях, през които женската се грижи за „тоалета си” и чиято продължителност се определя изключително само от нея. Ако котаракът се опита да я доближи преди тя да му е дала знак, той ще бъде позорно отблъснат.
  • размножаване при котките
    размножаване при котките
    размножаване при котките
    размножаване при котките

  • 3.Метеструс – През този стадий вече оплодените яйцеклетки напускат яйцепроводите, където се е извършило сливането със сперматозоидите, навлизат в матката и се прикрепят за стените й (процесът е известен като имплантиране на яйцеклетките). Започва развитието им в ембриони и формирането на плацента за всеки ембрион от стената на матката.
  • 4.Диеструс – Това е период на полова пасивност след метеструса и продължава до края на размножителния период.
  • 5.Анеструс – Това е периодът на полова неактивност до следвашия размножителен цикъл. Трае между 90-140 дни.

Кой е бащата?

Котките имат една особеност. Докато женските се разгонват само в определени интервали през годината, мъжките са винаги готови за нови завоевания. Те патролират територията си, маркират я с урина и се отзовават на всеки повик на готова женска. Често обаче в една територия има няколко мъжки. Това означава, че женската най-вероятно ще бъде ухажвана от поне двама или трима котараци, освен ако средата не е контролирана – например Вашият апартамент, в който допускате само един мъжки. Котараците ще се бият за правото да се чифтосат с женската, често понасяйки ухапвания и одрасквания от опонентите си. Тъй като ще са изцяло съсредоточени в стремежа си да спечелят своята избранница, те ще се завърнат по домовете си силно отслабнали и изтощени. Най- доминантният и силен мъжки обикновено печели правото да се чифтоса пръв с женската. Обикновено обаче женската избира да се чифтоса с поне още един мъжки – такъв, който е намерил интелигентен начин да заобиколи заплахата от доминиращия котарак, или пък с някой, който е бил достатъчно търпелив да изчака оттеглянето на опонента си. И в трите случая женската печели отлични качества за своите малки, осигурявайки по-добри шансове за оцеляване на котилото.

Важно:Женските писани не отделят яйцеклетки освен ако не са били извършени поне няколко чифтосвания. Това е известно като индуцирана овулация т.е. не се отделят яйцеклетки без полов акт. Сексуалният акт стимулира отделянето на хормони, които едва тогава предизвикват отделянето на яйцеклетки. Така оплождането се извършва около 24 часа след първите няколко полови контакта. Това означава, че най-често едно котило ще произлиза от различни бащи, ако бъдещата майка е имала взаимоотношения с различни партньори през този период.

За нас това поведение може да изглежда неприемливо, но то не е без причина. За разлика от хората, кучетата и другите по-социални видове, котките са най-често самотници. Женските живеещи в общество няма нужда да съхраняват яйцеклетките си, тъй като винаги имат достъп до мъжки индивиди. Писаните обаче са еволюирали като самостоятелни ловци. Когато една женска се разгони е напълно възможно в близост да няма мъжкари. Запазването на яйцеклетките до настъпване на чифтосване е отлично решение на проблема. На помощ идва и нейният зов, който се разпространява на по-големи разстояния от отделяните от нея приканващи миризми, призовавайки поне няколко евентуални партньора. В допълнение генетичното разнообразие на котилото ще увеличи потенциала за оцеляване на потомството.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза

Един отговор »

  1. елена каза:

    Това важи ли за персийските кoтки

  2. Konstantin каза:

    Здравейте, имам следното питане. Поддържаме контакт с човек с бяла котка, какъвто е и моят котарак. Искаме да ги кастрираме, но преди тази операция искаме да направят поколение поне един път. Мъжкият ми котарак препикава различни части от апартамента от няколко седмици, а женската котка се е разгонила преди 3-4 дни. В продължение на 2 дни тя е била при стопанина си, където се е държала по горе описания начин, а именно с вирната задница нагоре и влачене. Ден преди да ни я докарат обаче тя се е успокоила. В момента те са заедно вече втори ден но тя предимно му съска и не му дава да се доближи до нея. Иначе си съжителстват добре. Не се бият, но когато моят котарак доближи до нея, тя му съска и го гони.

    Питането ми се изразява в това: Това е част от онзи период от 2 дни, в които женската гони мъжките преди да стане годна за чифтосване или просто сме изтървали периода на разгонване при писаната и сега трябва да чакаме до следващият такъв момент?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Ако правилно сте определили началото на размножителния цикъл на женската, то би трябвало съвсем скоро тя да допусне мъжкия до себе си. Проблемът е, че разгонването при женските протича с различни по сила симптоми. Например, началните признаци при някои животни са много силно изявени – безпокойство, често уриниране, маркиране на участъци от дома, силно мяукане, видимо търкане в краката на стопанина и т.н. При други женски обаче проеструса (подготвителният период) протича по-незабележимо и е възможно да сте го пропуснали. Това, което сте наблюдавали би могло да бъде еструса и той вече да е преминал, докато реагирате. Не се притеснявайте. Нужен е малко повече опит, за да разпознавате добре различните фази от цикъла на женските.

      Моят съвет е да оставите котетата заедно още 3-4 дни и ако за това време не се осъществи чифтосване, значи моментът е пропуснат. Добрата новина е, че има голяма вероятност женската да се разгони повторно в рамките 14-21 дни, най много до месец и половина. Стопанинът трябва по-зорко да наблюдава любимката си. Когато се забележат отклонения в поведението й, възможно най-бързо да се съберат животните. Мъжките нямат цикъл на разгонване, т.е. те са готови за полов акт по всяко време, така че е по-важно да се наблюдава поведението на женската.

      От написаното става ясно, че женската приема добре смяната на дома. Но все пак има вероятност стресът от промяната на обстановката да е повлиял на цикъла й. В природата, женските остават в територията си и очакват мъжкарите да дойдат при тях. Котараците са тези, които търсят партньорка и изминават големи разстояния, за да се чифтосат. Следващият път, заведете котарака при женската, ако е възможно. По-вероятно е, обаче, късно да сте забелязали разгонването при женската. Следете за следните признаци у нея:

      1. Когато почешете писаната до основата на опашката, тя повдига задницата си, а опашката премества настрани.

      2. Котето снишава предницата си, повдига задницата си и пълзи. Също така, може да се търкаля по земята и в същото време да ви гледа сякаш очаква нещо.

      3. Друг сигурен знак за готовността на женската е честото почистване на интимните части. При разгонване вулвата на женската се подува, което предизвиква неудобство за писаната и тя се лиже по-често в тази област. Подуването обаче не може да се забележи с просто око.

      Успех!

      Поздрави

  3. Боби каза:

    Здравейте . Имам женска персийка и е разгонена 4ти 5ти ден. Последните 2 дни вече беше непонусима силно мяукаше и постоянно се търкаше и въргаляше по пода. Взехме мъжки и тя от както той пристигна се промени драстично. Нищо от горенаписаното не правеше, а само ръмжеше и хъскаше. Държи мъшкия на 1 метър от нея и до там. Дори на мен и жена ми хуска и дори ни одраска. Немога да я позная. Вече 2 часа са заедно и нищо не се променя в поведението и.
    Дали ще се променят нещата?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте!

      За съжаление мисля, че късно сте довели котарака при женската. Щом вече са минали 4-5 дни, вероятно разгонването е към края си.

      В първите дни на разгонването си женските само подават сигнали, че са готови за чифтосване – често уриниране, мяукане, стават по-гальовни. Но през това време няма да допуснат мъжки до себе си. Ще го държат на разстояние и ще го атакуват, ако се приближи. Сигналите през тези първи дни може да не са толкова забележими и сигурно сте ги пропуснали. Според мен по-малко вероятно е това да е началото на размножителния цикъл и женската да приеме мъжкия по-късно.

      Силното мяукане и въргаляне по пода са знак, че писаната вече е навлязла във вторият етап от разгонването си. Именно това е моментът, при който женската допуска мъжки до себе си и може да забременее. Той обаче продължава само няколко дни – 4 до 7 дни, като точното време зависи от самото животно. При някои котки периода е и по-кратък – около 3 дни. Женската вероятно вече е била към края на цикъла си, когато сте довели котарака. В този случай тя няма да го приеме, а по-скоро ще го приеме като съперник за територия. Вероятно на това се дължи агресивното й поведение не само към натрапника, но и към Вас.

      Обикновено, когато не настъпи оплождане първия път, следва повторно разгонване до месец и половина. Котката е домашна, което значи, че няма да се влияе от сезоните в много голяма степен. Напълно е възможно да се разгони още веднъж, въпреки че наближава края на лятото.

      Относно агресията й – тя трябва да отмине щом мъжкия се отстрани. Ако продължава да е агресивна, опитайте да я изморявате с игри, за да изхаби повече енергия и да е е по-спокойна.

      Поздрави,
      Ани

  4. Vikins каза:

    Здравейте. Прочетох вашата статия и това леко ме обърка относно въпроса с моите котки. Имам женска котка на 3 години и дъщеря и, която е на 8 месеца. Преди 2 седмици и половина се появи 1 мъжки, който видимо се интересуваше от майката, но не и от малкото, което от своя страна нападаше котарака. Женската котка отблъскваше котарака, но не е проявявала от горе описаните признаци на проеструса, или еструса. Миналите учебни дни изчезнаха с мъжкия за 1 ден, сигурно е забременяла, но след това малкото го нямаше за 2 дни. Знам, че женските котки за пръв път се разгонват на 6-9 месечна възраст, но котаракът не се интересуваше от нея. Въпросът ми е възможно ли е и то да очаква котенца?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Най-краткият отговор на въпроса Ви е – да, възможно е. Малкото коте е на подходящата възраст (8 месеца до 1 година). Обикновено женските се разгонват за първи път няколко месеца преди да навършат година и раждат горе-долу по същото време, по което са били родени и те. Макар че има случаи, при които може да се разгонят и на 6 месечна възраст.

      Също така, март месец е един от най подходящите месеци за разгонване, тъй като времето вече е топло. По-голямата част от котките се разгонват именно през март. В комбинация с изчезването й за 2 дни, вероятността наистина е голяма. Това, че в началото мъжкият не се е интересувал от нея, не означава, че малко след това не се е разгонила и тя. Имайте в предвид, че когато една женска се разгони, тя дава сигнал на мъжките чрез миризмата си няколко дни преди да е готова за полов контакт. Това означава, че ако се намери мъжки по-бързо, тя ще го държи настрана докато не стане готова.

      Освен това, не всички котки проявяват всички от описаните в статията признаци. Възможно е и просто да не сте ги забелязали, тъй като от написаното съдя, че животните живеят в двор.

  5. Gorica каза:

    Здравейте!

    И ние имаме подобен проблем от описаните по горе, но с някой допълнения.
    Имаме котка която отглеждаме в апартамент. Дожаля ни да я кастрираме и по тази причина решихме че трябва да я заплодим поне веднъж за да живее по дълго и да не се разболява, както сме чували ( не сме сигурни че е вярно това).
    Забелязахме признаци на разгонване и когато се засилиха, взехме котарак.По същия начин както и по горе описания, тя го съска и ръмжи и не го допусна до себе си и бяга като стрела ако я наближи, а в същото време, когато той не е на близо, мяука, търкаля се, вдига опашката и т.н всички изброени от вас признаци за точния момент.На третия ден от тяхното съжителство, започна и той да й съска и ръмжи и да бяга от нея само като я види и тогава вече решихме че няма смисъл повече да ги тормозим животните и върнахме котарака.Дайте ни съвет как да постъпим при едно следващо разгонване и също така ни интересува дали е вярно това, че ако котката не е раждала поне веднъж през живота си има опасност да се разболее и да умре по рано?И още един последен въпрос, възможно ли е котката и котарака да не са се харесали и за това да не се получиха нещата?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте!
      Има зрънце истина в това, че е хубаво една некастрирана женска да роди поне 1-2 пъти в живота си. Това намалява риска от развитие на пиометра в по-зряла възраст. Когато няколко последователни пъти има разгонване, но не настъпи оплождане ефектът на хормона прогестерон се натрупва. Част от действието на прогестерона е да предизвика удебеляване на лигавицата на матката. Удебеляването на вътрешния слой на матката е с цел приемане и задържане на оплодената яйцеклетка. Ако котката не забременее след първия размножителен цикъл, вероятно ще последва повторно разгонване, а може и трето разгонване. След всяко разгонване, лигавицата на матката ще продължи да се удебелява, докато накрая не се образува киста. Кистата отделя секрети, които създават идеална среда за развитието на микроорганизми и появата на инфекция. Това обаче е по-вероятно при по-възрастни животни. При едно младо животно рискът е малък. Той намалява още и при животни, които са имали предишни раждания. Освен това, котките са пригодени да създават поколение множество пъти през живота си и така ще се доближите до естествени им начин на живот.

      Колкото до неуспешното заплождане – за него може да има няколко причини:
      1.Котката е приела мъжкия не като евентуален партньор, а като съперник за територия. Ако тя не е имала досег със себеподобни, присъствието на котарака може да я е стресирало. Женската вероятно ще се разгони повторно след няколко седмици, така че може да опитате отново. Добре е обаче да вземете нещо, върху което мъжкият е лежал от неговите собственици и да го сложите до легълцето на женската. Така тя ще привикне с миризмата му и няма да реагира толкова остро. Освен това може да вземете котарака отново за няколко дни, дори вашата писана да не е разгонена, просто за да свикнат един с друг.
      2.И двамата може да са неопитни. Когато искате да заплодите младо животно, е по-добре котаракът да е с повече „стаж” в областта. Един младок може да не успее да осъществи полов контакт, дори женската да го приеме. Ако сте ги оставяли през нощта заедно, е възможно мъжкият да е направил няколко неуспешни опита, с което да е раздразнил женската.
      3.Мъжкият може да е прекалено млад. Хубаво е котараците да са на поне 2-3 години. На 1 година те може да изглеждат изцяло развити физически, но докато женските са полово зрели на 8 месеца, то на мъжките им трябва повече време. Имате ли представа от възрастта на котарака? Той прояви ли изобщо интерес към женската?
      4.Принципно, при разгонване женските се сношават с поне няколко партньора. Избират най-едрите и силни кандидати. Не са толкова придирчиви при липса на избор, но все пак е възможно избраният от вас мъжки да не се е понравил на писаната. Опитайте отново с него и ако женската го отхвърли пак, се насочете към друг котарак.
      5.Въпреки проявените признаци е възможно женската да не е била напълно готова. Признак за това е агресивното поведение спрямо мъжкия.
      6.Възможно е животните да са осъществили полов контакт, когато не сте присъствали. След еякулация обикновено мъките бягат далече от женската, тъй като тя ги атакува. Причината е болезненото отъркване на шипчетата по пениса на мъжкия. Това обаче е малко вероятно във вашия случай. От описаното съдя че по-скоро не се е осъществил полов контакт.

  6. Gorica каза:

    Здравейте!
    Котарака беше на година и половина и да, прояви интерес към нея, още на 10-тата минута, като се имаше в предвид че беше на непознато място се държа доста по добре от нея.Тръгна към нея смело, тя му изръмжа и той направи остър завой.
    Възможно е агресивната й реакция да е била и заради това че не е имала досег със себеподобни.Когато я взехме, беше на 2 месеца и ние имахме стара сиамска котка, но малко след това сиамката почина и от тогава не е виждала друга котка а е вече на 6 години.
    Сега чакаме следващото разгонване и сме се спрели на един котаран с много опит, но се притеснявам че той е прекалено опитен и то предимно с улични котарани.Трябва ли да се притесняваме от това?

    • jivotinkiteydoma каза:

      Котараците достигат своя пубертет между 5-9 месеца, но точната скорост на съзряване е индивидуална за всяко животно и може да отнеме и по-дълго време. Някои породи стават полово активни по-бързо като сиамските котки, но при други (например нормалните улични котета) обикновено мъжкият трябва да е на поне 9 месеца. От всяко правило има и изключения, като роля играят размера, теглото, индивидуалността и т.н. Все пак котарак на година и половина се води все още неопитен, като е много вероятно да не е имал предишни полови контакти. По-възрастният мъжкар вероятно ще има по-голям успех.

      Фактът, че котаракът е имал контакти с улични писани не бива да ви притеснява, тъй като поведението на разгонените женски гледани във вкъщи и на улицата е еднакво. Техните инстинкти ще си свършат работата.

      Това, от което трябва да се поинтересувате е дали мъжкият е бил обезпаразитяван скоро, има ли някакви ваксини и т.н. Предполагам, че става дума за дворен котарак. Тъй като е имал контакти други животни, е добре профилактично да му се дадат поне хапчета против паразити,за да не зарази случайно вашата женска.

      • Деси каза:

        Здравейте искам да попитам за моята котка,която е разгонена от повече от 7 дни. Вдигна целия квартал и събра всички мъжки котки. Днес насила я прибрах вкъщи имали вероятност още да не се чифтосала,и нейното чифтосване да продължи повече от горепосочените 7 дни?

      • jivotinkiteydoma каза:

        Здравейте!

        Вероятността да се е чифтосала е голяма. Обикновено има начален период от няколко дни, в които женската няма да допусне мъжки до себе си, само ще ги подмамва. Но щом вашата женска проявява симптоми от повече от 7 дни, то тя вече ще е имала готовност за чифтосване. Всичко зависи от това колко продължително е била навън.

        В някои случаи е възможно разгонването да продължи и с няколко дни повече от нормалното. Можете да проверите дали цикъла на женската приключва, като я почешете точно зад опашката. Ако навири задницата си, това означава, че е готова за полово сношение и цикълът й все още не е преминал. Но според мен белята вече е станала и след около 2 месеца и 1 седмица можете да очаквате поколение. Бременността ще започне да си личи след около месец, като коремчето ще е вече видимо надуто, а зърната й ще са уголемени.

        На този етап няма смисъл тепърва да давате хапчета против разгонване. Единственото, което може да се направи е да ограничите достъпа на писаната до мъжкарите и да се надявате да ви се е разминало.

        Ако ви се родят котенца, просто им се порадвайте. Женската сама ще си ги отгледа, без да е необходима голяма намеса от ваша страна. Когато навършат 3 месеца може да започнете да ги раздавате, тъй като вече ще са отбити.

        Успех!

Вашият коментар