Сиамче или персийче?

    Често можем да видим малчуган или малка госпожичка горещо да увещават майка си да им купи коте, но сега, веднага! Те виждат някакво малко пухкаво създание на котешка изложба или в близкия магазин за животни и не престават да настояват, докато котето не се отзове в техните ръце. Как трябва да се постъпва? Трябва ли веднага да задоволяваме прищевките на децата си?

    Най-напред трябва да си отговорим на въпроса: ще можем ли да отделим време, средства и място за новия член на семейството? Защото едно животинче трябва да бъде прието като равноправен член на семейството, за да се чувства добре в новия си дом.  Ще можем ли да се трижим всеотдайно за него следващите 10-15 години? Ще имаме ли сили за това? А то ще ни се отблагодарява с обич и привързаност. Децата обикновено обещават те да се грижат за котето, но естествено много скоро тежестта пада изцяло върху родителите. Доказано е, че децата, които са израсли сред домашни любимци, са с по-сговорчиви характери, по-човечни и от малки са възпитани да обичат и уважават живата природа, сред която живеем и без която не можем.

      Разбира се, не само децата искат да имат коте вкъщи. Ако сте решили да си вземете коте, преценете дали искате  да имате спокоен, уравновесен и нежен приятел, каквито са персийските котки или ви е необходим по-темпераментен и игрив домашен любимец. В този случай за вас е по-подходяща сиамската котка. Тя е невероятно предано същество, което е и много независимо, но същевременно се поддава и на дресура.

 

Източник

{START_COUNTER}