Купувам коте...

             Тръгвам към магазина за персийски котки!

Почакайте! Преди да се хвърлите в покупката следва да обмислите някой неща. Първо помислете какъв цвят животно предпочитате. Също така трябва решите дали имате желание да го водите на изложби или не. Във втория случай следва да се насочите към по-евтините пет-клас (домашни) персийски котки. И в никакъв случай не се притеснявайте – котките от въпросния клас си имат всичко, както и колегите им от другите класи – шоу (за изложби) и брийд (за развъждане). Разликата е в стандартите, на които едните отговарят, а другите не. На практиката само специалистите могат да видят разликата – обикновенните хора не биха я забелязали. За да бъдем конкретни – говорим за отклонения в нюанса на цвета на очите спрямо козината, цветни петна по козината, не където трябва, цвят на лапичките, некореспондиращ с цвета на козината и т.н.

Често обаче понятията се бъркат. Домашните персийски котки (пет-клас), често се отъждествяват с класическите персийски котки. Класическите персийски котки обаче спадат към съвсем друга класификация – класически, полу-екстремални и екстремални. Без да навлизаме в детайли, разликата между трите вида е нивото на гъбата на нослето на котето, спрямо долната част на очите. Когато двете са на едно ниво – говорим за екстремални. Когато са в порядъка до 5мм – полу-екстремални. Нагоре – класически. Всъщност трите вида онагледяват развитието на селективното развъждане при породата персийски котки. Първи са класическите, след това полу-екстремалните и след това екстремалните. Класическите винаги са пет-клас, но не съвпадат като понятия, защото в пет-класа могат да влизат и полу-екстремални и екстремални, като третия случай е най-добрия вариант за търсещите домашен любимец.

Откъде да купите персийска котка? Естествено можете да я вземете от зоо-магазин или от развъдник. Традиционно е негативното отношение към магазините – често се приема, че животните там са болнави и недобре гледани. Проблемът е, че същото, а понякога дори в по-висока степен може да се каже и за развъдниците. Разбираемо е, тъй като за повечето хора, това е чист бизнес, в който максимизираш печалбите и минимизираш разходите. Затова – внимавайте! Удачен начин да изберете добър развъдник или магазин е да разпитате ветеренар, който да ви препоръча място. Също така може да посетите и котешка изложба и да се консултирате с някой от специалистите там. При всички положения, когато смятате да купите персийска котка от развъдник разгледайте внимателно условията на живот на котките, външния им вид, отношението на собственика и т.н. Добър признак е, когато собственикът желае да сключите писмен договор за продажба на животното и когато уговаря условия, при които последното може да бъде върнато.

Източник

{START_COUNTER}